✓ GRATIS VERZENDING VANAF €25,-

Verhaal achter indonesië direct trade koffiebonen

Indonesië - Direct Trade

Deze direct trade koffie heeft een intense, vol en stevig aroma met een heerlijke zoete en kruidige afdronk van pure chocolade, abrikozen en rozijnen. Naast dat de koffie een heerlijke unieke smaakt heeft. Schuilt er ook een mooi verhaal achter de koffie...

 

Herkomst

Onze Indonesië koffie worden verbouwd door lokale koffieboeren in de Gayo Highlands in Centraal Atjeh, net ten noorden van de evenaar. Op een hoogte tussen de 900-2000 meter boven zeeniveau. Het uitgestrekte tropisch regenwoud en klimaat zorgt voor unieke omstandigheden om Arabica koffieplanten te verbouwen.

Indonesië koffieplantage dorpje
 

In 1924 brachten Nederlanders de koffie naar Atjeh. Al snel werd er Arabica koffie verbouwt in de Gayo Highlands. Tegenwoordig wordt de koffie verbouwd over ene gebied van ongeveer 70.000 hectare door 60.000 koffieboeren. Het Gayo-hoogland is hierdoor het grootste Arabica-producerende gebied ter wereld.

De koffieboeren profiteren van het unieke klimaat en zorgen dat het grootste regenwoud in Zuidoost-Azië beschermt blijft. Met onder andere het Gunung Leuser National Park van een miljoen hectare. Dit nationaal park is ook nog de laagste habitat van vier zeer bedreigde grote zoogdieren: Sumatra-neushoorn, Sumatra-olifant, Sumatra-tijger en Sumatra-orang-oetan.

 

De Koffieboeren

Het begon allemaal in het idyllische dorpje Wih Bersih, wat staat voor "schoon water afkomstig uit het regenwoud". Het dorpje ligt verscholen tussen de koffieplantages op een terras, onderaan een steile helling bedekt met regenwoud. Ongeveer 70 Gayo-families verbouwen hier Arabica-koffie.

Het heeft een paar jaar geduurd, voordat de koffieboeren de complexe relatie tussen het regenwoud en de koffieteelt onder de knie hadden. De koffieboeren hebben hun traditionele kennis en ervaring gecombineerd het biologisch verbouwen van koffie. Dit was de basis voor het productie van unieke Arabica-koffie die het levensonderhoud van de boeren kan garanderen en de sumaatraase orang-oetan helpt zijn leefgebied te behouden.

Indonesië koffieboer
 

Er wordt nu samengewerkt met verschillende groepen koffietelers uit het Gayo Highlands in de provincie Atjeh. De koffieplanten worden verbouw door kleinschalige koffieboeren die al generaties lang één of twee hectare grond hebben. Alle koffieboeren:

  • Gebruiken geen landbouwchemicaliën zoals kunstmest, pesticiden, herbiciden.
  • Kappen het tropisch regenwoud niet af om landbouwgrond uit te breiden.
  • Jagen, vangen of verhandelen geen beschermde diersoorten of plantensoorten.

 

Orang oetan coffee project

Bij aankoop van deze koffie steun je het Orang Utan Coffee Project. Door intensieve landbouwontwikkeling en snelle ontbossing verliest de orang-oetan hun natuurlijke habitat. De grootste bedreiging komt voornamelijk door de snelle uitbreiding van de palmolieplantage-industrie.

De vernietiging van het regenwoud is een bedreiging voor het voortbestaan van de koffieboeren en orang-oetan. Om dit te voorkomen is het Orang Utan Coffee Project in het leven geroepen. 

Indonesië orang utan project koffiebonen   

Het Orang Utan Coffee Project helpt lokale koffieboeren in de Gayo Highlands met een ecologisch vriendelijke koffieplantage op te zetten zonder het regenwoud te kappen. De winst van de koffie worden geïnvesteerd in biologische trainingen & certificeringen voor de koffieboeren, zoals biologische landbouwmethoden, koffieproductie, -verwerking en transport.

Boven op de direct trade prijs ontvangen de orang-oetan koffietelers een bonus van € 0,50 per kilo verkochten koffiebonen, voor hun inzet om het tropisch regenwoud te beschermen en de koffieplantages te verbeteren. Daarnaast gaat er € 0,50 per kilo koffiebonen naar PanEco ter ondersteuning voor het behoud van de Sumatraanse orang-oetang conservatie programma (SOCP). 

 

Projectlocaties

Het Orang Utan Coffee Project is actief op verschillende locaties in het noorden van sumatra om het leefomstandigheden voor de orang utan te behouden en beschermen. 

Indonesië orangutan coffee-map

Eiland Sumatra Indonesië
Provincies Atjeh, Noord-Sumatra, Riau en Jambi
Orang Utan Coffee Farmers
Gayo Highland Coffee
Sumatraanse Orang-oetan Conservation Program ( SOCP )
projectlocaties

Proef onze koffie!

Naast dat er achter onze single origin en direct trade koffiebonen een mooi verhaal schuil gaat, hebben onze koffiebonen ook nog een unieke heerlijke smaak. Bekijk onze collectie koffiebonen of probeer het drup koffie proefpakket!