✓ GRATIS VERZENDING VANAF €30,-

Indonesië - Direct Trade

Verhaal achter indonesië direct trade koffiebonen

Deze direct trade koffie heeft een intens, vol en stevig aroma met een heerlijke zoete en kruidige afdronk van pure chocolade, abrikozen en rozijnen. Naast dat de koffie een heerlijke unieke smaakt heeft. Schuilt er ook een mooi verhaal achter de koffie...

 

Herkomst

Onze Indonesië koffiebonen worden verbouwd door lokale koffieboeren in de Gayo Highlands in Centraal Atjeh, net ten noorden van de evenaar. Op een hoogte tussen de 900-2000 meter boven zeeniveau. Het uitgestrekte tropisch regenwoud en klimaat zorgen voor unieke omstandigheden om Arabica koffieplanten te verbouwen.

 lokale koffiedorpje Wih Bersih in de Gayo Highlands in Centraal Atjeh,

In 1924 brachten de Nederlanders de koffie naar Atjeh. Al snel werd de Arabica koffie verbouwt in de Gayo Highlands. Tegenwoordig wordt er over een gebied van ongeveer 70.000 hectare door 60.000 koffieboeren koffie verbouwd. Het Gayo-hoogland is hiermee het grootste Arabica-producerende gebied ter wereld.

De koffieboeren profitere van het unieke klimaat en zorgen dat het grootste regenwoud in Zuidoost-Azië beschermt blijft. Met onder andere het Gunung Leuser National Park van een miljoen hectare. Dit nationaal park is ook nog de laatste habitat van vier zeer bedreigde grote zoogdieren: Sumatra-neushoorn, Sumatra-olifant, Sumatra-tijger en Sumatra-orang-oetan.

 

De Koffieboeren

Het begon allemaal in het idyllische dorpje Wih Bersih, wat staat voor "schoon water afkomstig uit het regenwoud". Het dorpje ligt verscholen tussen de koffieplantages op een terras, onderaan een steile helling overdekt door het regenwoud. Ongeveer 70 Gayo-families verbouwen hier Arabica-koffie.

Het heeft een paar jaar geduurd, voordat de koffieboeren de complexe relatie tussen het regenwoud en de koffieteelt onder de knie hadden. De koffieboeren hebben hun traditionele kennis en ervaring gecombineerd met het biologisch verbouwen van koffie. Dit was de basis voor de productie van unieke Arabica-koffie, die het levensonderhoud van de boeren kan garanderen. Daarnaast ook de sumaatraase orang-oetan helpt zijn leefgebied te behouden.

70 Gayo-families koffieboeren

Er wordt nu samengewerkt met verschillende groepen koffietelers uit het Gayo Highlands in de provincie Atjeh. De koffieplanten worden verbouw door kleinschalige koffieboeren die al generaties lang één of twee hectare grond hebben. Alle koffieboeren:

  • Gebruiken geen landbouwchemicaliën zoals kunstmest, pesticiden, herbiciden.
  • Kappen het tropisch regenwoud niet af om landbouwgrond uit te breiden.
  • Jagen, vangen of verhandelen geen beschermde diersoorten of plantensoorten.

 

Orang oetan coffee project

Bij de aankoop van deze koffie steun je het Orang Utan Coffee Project. Door intensieve landbouwontwikkeling en snelle ontbossing verliest de orang-oetan zijn natuurlijke habitat. De grootste bedreiging komt voornamelijk door de snelle uitbreiding vanuit de palmolieplantage-industrie.

De vernietiging van het regenwoud is een bedreiging voor het voortbestaan van de koffieboeren en orang-oetan. Om dit te voorkomen is het Orang Utan Coffee Project in het leven geroepen. 

Indonesië orang oetan project koffiebonen

Het Orang Utan Coffee Project steunt lokale koffieboeren in de Gayo Highlands met het opzetten van een ecologisch vriendelijke koffieplantage zonder het regenwoud te kappen. De winst verkregen met de koffiebonen, wordt geïnvesteerd in biologische trainingen & certificeringen voor de koffieboeren. Zoals biologische landbouwmethodes, koffieproductie, -verwerking en transport.

Boven op de direct trade prijs ontvangen de orang-oetan koffietelers een bonus van € 0,50 per kilo verkochten koffiebonen, voor hun inzet om het tropisch regenwoud te beschermen en de koffieplantages te verbeteren. Daarnaast gaat er ook nog € 0,50 per kilo koffiebonen naar PanEco ter ondersteuning voor het behoud van de Sumatraanse orang-oetang conservatie programma (SOCP). 

 

Projectlocaties

Het Orang Utan Coffee Project is actief op verschillende locaties in het noorden van sumatra om het leefomstandigheden voor de orang utan te behouden en te beschermen. 

Indonesië orang utan coffee map

Eiland Sumatra Indonesië
Provincies Atjeh, Noord-Sumatra, Riau en Jambi
Orang Utan Coffee Farmers
Gayo Highland Coffee
Sumatraanse Orang-oetan Conservation Program ( SOCP )
projectlocaties

Proef onze koffie!

Naast dat er achter onze single origin en direct trade koffie een mooi verhaal schuil gaat, hebben onze koffiebonen ook nog een heerlijke unieke smaak. Bekijk hier onze collectie koffiebonen.