✓ GRATIS VERZENDING VANAF €30,-

Ontdek het verschil tussen blend en single origin koffie.

Geplaatst op 21 december 2021

Verschil single origin en blend koffiebonen

Misschien heb je het je wel eens afgevraagd: wat is het verschil tussen blend en single origin koffie? Of dit is de eerste keer dat je iets hebt gehoord over deze 2 soorten koffie.

Als je een pak koffiebonen koopt, kun je vaak kiezen tussen deze 2 soorten. Veel koffiebranderijen bieden zowel blend als single origin koffie aan, om verschillende unieke en lekkere koffiesmaken te garanderen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee koffiesoorten belichten. We helpen je de juiste keuze te maken tussen de blend en single origin koffie.

 

Blend

Een blend is een samenstelling van verschillende koffiebonen uit verschillende gebieden, die na het branden gemelangeerd worden. De samenstelling kan zowel bestaan uit arabica en/of robusta koffiebonen. In de meeste gevallen worden de koffiebonen voor een blend goed gebrand. Het uitgangspunt van een blend is een koffie die elke dag, week en jaar hetzelfde smaakt. Dit is natuurlijk gek voor een natuurlijk product die zijn unieke smaakt te danken heeft aan verschillende microklimaten en andere eigenschappen.

Om toch te kunnen voldoen aan de wensen van de meeste koffiedrinkers, worden de koffiebonen donker gebrand. Dit zorgt voor een uniforme, afgeronde koffiesmaak, die erg geschrikt is voor het combineren met melk, zoetstoffen en smaakstoffen. Het is bovendien ook mogelijk om een kwalitatieve blend zwart te drinken. Een blend koffie is in principe geschikt om elke dag te drinken. Het is dan ook zeer lekker met wat melk en suiker en leent zich bovendien ook prima voor latte macchiato of cappuccino.

Daarnaast zijn er ook nog andere redenen om koffie te blenden:

  • Verdoezelen van kleine foutjes van een koffiebrander
  • Prijs van de koffie in balans te houden
  • Koffievariëteiten juist versterken door ze te blenden

 

Single origin

Single origin koffie is afkomstig uit één specifieke regio en wordt in de meeste gevallen verbouwt door één coöperatie of op een specifieke boerderij. Als de volledige oogst afkomstig is van een boerderij dan kan de koffie ook wel single estate of direct trade koffie worden genoemd. Hier worden de koffiebonen in de meeste gevallen direct bij de koffieboer ingekocht. Dan heb je ook nog micro-lot koffies. Hierbij zijn de koffiebonen afkomstig van specifieke gebieden op de koffie plantage met exceptionele aarde, zon, regenval en andere elementen die de koffiebonen een unieke smaak geven. Ook wel bekend als de crème de la crème binnen de koffie wereld.

Daarnaast zijn de koffiebonen altijd van de zelfde soort plant. In de meeste gevallen zijn dit arabica koffiebonen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de koffiebonen een unieke smaak krijgen. Op een bepaalde plek zijn de ecologische omstandigheden (de voeding in de bodem, neerslag, hoeveelheid zon etc.) uniek voor een koffieplanten. Deze omstandigheden zorgen er voor dat elke single origin koffie een eigen bijzonder smaakkarakter heeft. De koffiebonen worden altijd licht gebrand om de unieke smaakeigenschappen van de koffiebonen te behouden.

Van licht naar donker gebrande koffiebonen

Er valt een hoop aan smaak te ontdekken in de wereld van de single origin koffie. Elke regio heeft zijn eigen unieke smaakeigenschappen. Je kunt het volgende aanhouden als uitgangspunt voor de meeste regio’s:

  • Centraal Amerika: Pittige koffie met vleugjes cacao en bruine suiker.
  • Zuid-Amerika: Rijke, zoete, romige koffies met een vleugje chocolade en erg weinig zuur.
  • Afrika: Volle, complexe, rijke, aromatische koffies met fruit en bloem eigenschappen.
  • Kenia: Heldere koffies die een complexe combinatie van zoete en zure smaken hebben.
  • Ethiopië:  zoete bessenachtige of bloemachtige smaken hebben.
  • Azië: Smakelijke, complexe koffies die weinig zuur bevatten.

Single origin koffie kan je het beste zetten op een slow coffee manier. Denk hierbij aan de chemex, filterkoffie of cafetière. Bij deze zetmethodes komt de smaak van de koffiebonen het best tot zijn recht. Het liefst drink je deze koffie zonder toevoegingen van melk en suiker om optimaal te genieten van deze koffie.  

 

Is single origin beter dan blend?

Dit is in de meeste gevallen niet het geval. Blends en single origin koffie met elkaar vergelijken is een erg moeilijke taak, omdat het twee totaal verschillende soorten koffies zijn. Het hangt helemaal af van wat voor soort koffie ervaring je wilt hebben op een bepaald moment.

Blends zijn perfect voor het combineren van verschillende smaken en kwaliteiten. Denk hierbij aan koffies met melk, zoetstoffen en smaakstoffen. Vaak wordt het gebruikt bij het maken van een cappuccino, koffieverkeerd en latte macchiato. Je kan dus beter voor een blend kiezen als je opzoek ben naar koffie met een vaste smaak. Deze koffie wordt ook sneller verkocht bij de supermarkt, omdat het meer geschrikt is voor de “gewoonte” aankoop.

combinatie blend koffie met melk en suiker

Daarnaast heb je de ook wat luxere melanges, zoals op onze website. Waarbij de koffiebonen niet een overheersende bittere smaak hebben, omdat ze licht of medium zijn gebrand. De koffiebonen zijn speciaal geselecteerde single origin en robusta koffiebonen. Hierdoor heeft de koffie een subtiele, unieke smaak die soepel weg drinkt.   

Wil je genieten van een wat luxer kopje koffie met een verassende smaakervaring. Ga dan voor de single origin koffie. De unieke koffiesmaak maakt het perfect om de koffie zwart te drinken. De koffie heeft vaak een wat minder bittere smaak. Hierdoor komen de smaakeigenschappen en nuances van de koffiebonen goed naar voren. 

 

Conclusie

Er is niks mis met een goede blend wanneer je gewoon een kopje koffie wilt of van plan bent om het te gebruiken voor gerechten. Wanneer je een unieke koffie ervaring wilt hebben, ga dan voor een kopje single origin koffie.