✓ GRATIS VERZENDING VANAF €30,-

Hoe kan je koffiebonen het best bewaren?

Geplaatst op 11 december 2021

Beste manier om koffie te bewaren

Niks zo lekker als een verse kop koffie. De meest verse kop koffie maak je natuurlijk met vers gebrande koffiebonen. Maar hoe zorg je ervoor dat je koffiebonen vers blijven? Hoelang blijven je koffiebonen eigenlijk vers? Hoe zit het met gemalen koffie? Lees hier alles over in dit artikel.

 

Hele koffiebonen of gemalen koffie?

Koffie verliest over tijd zijn aroma's, oliën en smaak door blootstelling aan lucht, warmt, vocht en licht. Maar welke soort koffie behouwt zijn aroma's, oliën en smaak het best, gemalen koffie of hele koffiebonen? 

hele of gemalen koffiebonen bewaren

Koffie in een lucht dichte verpakking kan tot één jaar goed blijven. Maar als je het pak opent verliezen de koffiebonen snel hun aroma's en oliën. De vluchtige aroma’s verdampen, terwijl de bonen het smakeloze zuurstof absorberen. Gemalen koffiebonen verliezen tot 3x keer zo snel hun aroma's en oliën, omdat er meer celoppervlak wordt blootgesteld aan de lucht en zuurstof. Gemiddeld blijven gemalen koffiebonen 14 dagen goed. Daarna wordt de koffie smaak eentonig. Bij hele koffiebonen is dit pas het geval na 2 maand. Als je toch graag koffie wilt zetten met gemalen bonen, is het aangeraden om een koffiemolen aan te schaffen. Zo behouden de koffiebonen hun smaak en heb je de mogelijkheid om verse koffie te zetten met gemalen bonen. 

  

8 Tips om koffiebonen te bewaren

Waar kan je koffiebonen het best bewaren? Het beste is een luchtdicht blik of bus op een donkere koele plek. Daarnaast kan je ook koffie bewaren in verzegelde zakken met een eenrichtingsklep, ook wel een valve systeem genoemd. Dit is beter dan in een vacuüm verpakking. Het valve systeem zorgt ervoor dat koolstofdioxide, die een aantal dagen na het roosten vrij komt, uit de zak kan komen zonder dat er lucht naar binnen kan. Hierdoor blijven de bonen langer vers en worden ze niet aangetast door koolstofdioxide.

Welke verpakking je ook kiest, deze tips kunnen je helpen bij het vers houden van je koffie:

1. Bewaar je koffiebonen lucht dicht

Koffie wordt direct aangetast door lucht. Een lucht dichte verpakking, blik of bus is en must.  
 

2. Hou je voorraad beperkt

Koffiebonen behouden hun smaak voor maximaal 1,5 maand tot ze een eentonig smaak krijgen. Voorkom dat koffie staat te vergaan in de voorraad kast. Dit is natuurlijk zonden.
 

3. Bewaar de koffiebonen op een droge plek

Vocht tast per direct de kwaliteit van de koffiebonen aan. Zorg ervoor dat de koffie droog wordt opgeborgen.
 

4. Zorg dat de verpakking goed schoon is

Als de verpakking niet goed schoon is, kunnen kleine geurtjes of smaken die achter blijven de koffiebonen aantasten. 
 

5. Geen koffie in de koelkast

Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
 

6. Bewaar koffie in de vriezer

Koffie kan prima in de vriezer bewaard worden. Zorg ervoor dat de koffie wordt bewaard in een lucht dichte verpakking en vries het in. Eenmaal ontdooit kun je ze beter niet opnieuw invriezen wegens de condens die ontstaat bij het ontdooien.
 

7. Koop hele koffiebonen

Hele koffiebonen behouden 3x zo lang hun aroma's en oliën ten opzichte van gemalen koffiebonen. Als je toch gemalen koffie wilt, kan je het best investeren in een koffiemolen.
 

8. Haal zo vers mogelijke koffie in huis

Koffiebonen die net zijn gebrand behouden hun smaak langer dan koffie die al een tijdje in de supermarkt ligt. De versheid bij onze koffiebonen staat op nummer 1. Wij zorgen ervoor dat de koffie binnen 4 dagen na de branddatum vers gebrand bij jou thuis wordt bezorgd.

 

Ongebrande koffiebonen

Verser dan zelf koffiebonen branden kan niet. Door middel van ongebrande koffiebonen in te kopen en zelf te branden, zullen de aroma’s en oliën in de koffiebonen het best bewaard blijven. Zo kan je gemakkelijk zelf van een vers kopje koffie genieten, zonder zorgen te maken dat de koffiebonen hun smaak verliezen. Groene koffiebonen zijn eenmaal langer en makkelijker houdbaar. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de bonen op een koele, droge en donkere plek bewaard worden. Daarnaast is het een leuke ervaring om van op zo een manier koffie te zetten. 

groene ongebrande koffiebonen

 

Wat nu als je de koffie al hebt gezet?

Als je de koffie hebt gezet, zijn koffiezetapparaten niet geschrikt om de koffie in te bewaren. Binnen no-time is je koffie al koud. Je kan het beste hiervoor een schone thermoskan gebruiken. Verwarm de thermoskan van te voren met kokend water. Giet daarna de vers gezette koffie in. Zorg dat de thermoskan goed is afgesloten om de koffie zo lang mogelijk te bewaren. 

Het is echter onmogelijk om de koffiesmaak vast te houden. Enkele graden verschil kan de smaak al beïnvloeden. Het te lang bewaren van gezette koffie heeft vooral een negatieve invloed op de aciditeit. Dit zorgt ervoor dat de koffie overtijd een nare nasmaak krijgt