✓ GRATIS VERZENDING VANAF €30,-

Koffie leren drinken? Zo doe je dat...

Geplaatst op 03 december 2021

Koffie leren drinken? 4 tips

Koffie is niet voor iedereen weggelegd. Koffie heeft een vrij unieke smaak, vergeleken met andere soorten dranken die wij kennen. Maar hoe leer je nou koffie drinken?

Voor de meeste mensen geldt dat ze moeten wennen aan de smaak van koffie. Grote kans dat jij je eerste paar slokken ook niet lekker vond. In dit artikel lees je hoe je kan wennen aan de smaak van koffie en er zelfs kan genieten van een heerlijke verse kop koffie! Het kan ook zo zijn dat je na een paar probeersels er achter komt dat je koffie echt niet lekker vindt. Iedereen heeft immers een eigen smaak!

 

Wen aan de smaak

Begin je gelijk met een dubbele espresso of zwarte koffie? Dat is niet zo slim! Waarschijnlijk trek je dan een krom gezicht bij je eerste slok. Over het algemeen moet je koffie tot wel 15 keer proeven om echt te weten of je koffie wel of niet lekker vindt. De kans is dus groot dat je koffie nog geen eerlijke kans hebt gegeven. Voornamelijk de bittere smaak, dat wordt veroorzaakt door de antioxidanten die in koffie zitten, zorgen ervoor dat mensen hun eerste kop koffie niet lekker vinden. Maar gelukkig kan je aan deze smaak wennen.

De eerste stap om te wennen aan de smaak van koffie kan doormiddel van onder andere eten of drinken te proberen, waar een koffiesmaak in is verwerkt. Denk hier bijvoorbeeld aan ijsjes, toetjes met koffiesmaak of de ijskoffie bij de supermarkt of het café. Deze dranken en eetwaren hebben meestal niet gelijk een overheersende koffiesmaak. Als je dit lekker vind kan je beginnen met het drinken van echte koffie.

ice koffie met melk klaarmaken

De beste koffies om mee te beginnen zijn een latte macchiato, koffie verkeerd of cappuccino. Deze koffies hebben een subtiele koffiesmaak met een grote aanwezigheid van melk. Zo kan je langzaam wennen aan de smaak van koffie en misschien wil je in de toekomst niks anders. Je kunt natuurlijk ook beginnen met het drinken van koffie met suiker, zoetjes of zelfs siropen met bijvoorbeeld hazelnoot of karamel smaak, om de koffie wat minder bitter te maken. Al wordt er aanbevolen dit niet te vaak te drinken. Het is helaas niet altijd even gezond.

Als je gewend bent aan de smaak van koffie kan je er zelfs voor kiezen om over te stappen naar een zwarte koffie of espresso. Natuurlijk kan je ook bij een latte macchiato of cappuccino blijven als dit meer jou smaak is. Het is natuurlijk altijd de vraag welke soort koffie jou het meest aanspreekt, smaken verschillen nou eenmaal!

 

Begin met goede koffie

Het klinkt misschien logisch, maar er zit een degelijk verschil tussen verschillende soorten koffie. Een goedkope supermarktvariant- of oploskoffie haalt het bij verre na niet met bijvoorbeeld vers gebrande koffiebonen. Natuurlijk hoef je niet gelijk luwak koffiebonen (duurste koffiebonen ter wereld) te kopen om te genieten van een lekkere kop koffie. Maar probeer eerst een van onze vers gebrande koffiebonen. Dit hoeft niet eens duur te zijn! Neem eens een kijkje naar onze budget koffiebonen. Deze worden licht gebrand en vers bij jou thuisbezorgt. Dit zorgt ervoor dat de koffie een minder overheersende bittere smaak heeft en jij nog meer kan genieten van een heerlijke verse kop koffie!

Daarnaast kan je ook beginnen met koffie te drinken buiten de deur. Vaak is de koffie velen malen lekkerder bij een café of hotel, koffie is hier echter een specialiteit van het huis. Natuurlijk draagt een goede pistonkoffiemachine en de barista skills van de werknemers bij aan de kwaliteit van een kop koffie. Als dit buiten je budget valt zijn er tegenwoordig ook hele goede volautomaten verkrijgbaar, die een perfecte verse kop koffie of cappuccino zetten naar jou wensen.

 

Combineer koffie met iets lekkers

In Nederland is het heel normaal om flink wat bakjes koffie weg te drinken op een dag. Het is een onderdeel geworden voor onze werkcultuur en het sociale leven. Je kop koffie wordt nog lekkerder met iets lekkers ernaast. Dit zorgt ervoor dat de smaak ervaring net iets anders wordt. Naast dat je melk of suiker kan toevoegen aan jou koffie, om de koffie smaak minder overheersend te maken, zal een gebakje met slagroom of een speculaasje het zelfde doen. Er zijn immers ontzettend veel opties om de smaak van koffie te verzachten.

Tafel met verschillende koffie en lekkers erbij

Ik zelf vond mijn eerste paar koppen koffie ook niet lekker. Maar nu kan ik niet meer zonder. Ik begon zelf te wennen aan de koffie smaak, door koffie te mengen met melk en pure chocolade, ook wel bekend als en mokka koffie. Dit vond ik net iets lekkerder dan de standaard melk en suiker in de koffie. Daarnaast passen deze 2 smaken ook heel goed bij elkaar. Pure chocolade heeft eenmaal van naturen een iets bittere smaak. 

 

Vind jouw smaak

Misschien wel het meest belangrijke en leukste van allemaal, vind je eigen smaken. Niet elke soort koffie smaakt hetzelfde. Dit kan komen door onder anderen de locatie waar de koffiebonen groeien, hoe ze verwerkt worden of gebrand worden in de koffiebranderij. Daarnaast is er ook een verschil tussen arabica en robusta koffiebonen. Probeer dus verschillende soorten koffiebonen. Tegenwoordig zijn er verschillende zaken waar je kleine hoeveelheden bonen kunt kopen, zodat je af kunt wisselen. Elke soort boon is natuurlijk weer geschrikt voor een bepaalde soort koffie. Bekijk bijvoorbeeld onze single origin en direct trade koffiebonen en wie weet kom je jouw favoriete koffie vanzelf tegen!

Vers gebrande arabica drup koffiebonen