✓ GRATIS VERZENDING VANAF €30,-

Hoe zet je een lekkere kop filterkoffie?

Geplaatst op 07 december 2021

hoe zet je een lekkere kop filterkoffie

Niks zo lekker als een goed kopje koffie. Maar hoe zet je nou een lekkere kop filterkoffie? Teveel koffie en je hebt een te sterke bitte kop koffie waarvan je gezicht weg trekt. Te weinig koffie en je proeft de koffie niet eens. 

In dit artikel leggen we je uit wat de juiste dosering is voor filterkoffie. We geven je verdere tips die invloed hebben op de smaak van jou kopje koffie. We gaan in op welke manieren je koffie kan zetten.  

 

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is een van de bekendste manieren van koffie zetten. Tegenwoordig wordt het ook wel “Slow Coffee” genoemd. Misschien ken je het nog van vroeger. Het gepruttel van water door de gemalen koffiebonen heen. Maar wat voor koffie is filterkoffie nou eigenlijk precies?

Filterkoffie heeft zijn naam te danken aan de techniek die wordt gebruikt om deze koffie te zetten. Bij filterkoffie wordt er een papieren of metalen filter gevuld met gemalen koffiebonen. Hier overheen wordt kokend water gegoten. Zo drupt er verse koffie door de gemalen koffiebonen uit het filter. Dit wordt meestal opgevangen in een kan of kop. Op deze simpele manier kan er een lekkere kop koffie gezet worden. Filterkoffie is voornamelijk uitermate geschikt voor het zetten van zwarte koffie.  

 

Zetmethodes voor filterkoffie

Door de jaren heen zijn er vele verschillende technieken en manieren bedacht om koffie te zetten. Zo kan je tegenwoordig gemakkelijke koffie zetten door middel van een koffiezetapparaat (ook wel volautomaat genoemd) met een druk op de knop, of eenvoudig met een capsulemachine. De voorloper van de volautomaat is de pistonmachine, die je sneller ziet bij het barista café om de hoek.

Daarnaast heb je ook nog de “ouderwetse manier” van koffie zetten, ook wel bekend als filterkoffie. Dit kan je op 2 verschillende manieren zetten: het onderdompelen of opgieten van koffie. De meest bekende zetmethodes hiervoor zijn de French Press, Aeropress,  Hario V60, Chemex, en het ouderwetse filterkoffieapparaat natuurlijk.

Verschillende manieren van filterkoffie zetten

De eerste 2 zetmethodes (French press & Aeropress) maken gebruik van de onderdompel techniek. Hierbij worden gemalen koffiebonen gemengd met kokend water in een pot. Waarbij de koffie tussen de 1 á 4 minuten moet intrekken, afhankelijk van de zetmethode. Daarna wordt de koffie gescheiden van de drab (gemalen koffiebonen) en kan er een lekkere kop koffie worden ingeschonken.  

De opgiet methode is net iets anders en wordt vaker toegepast. Bekende zetmethodes hiervoor zijn de Hario V60, Chemex en het filterkoffieapparaat. Hierbij wordt er een filter gevuld met gemalen koffiebonen. Op deze koffiebonen wordt kokend water gegoten. Dit wordt meestal opgevangen in een kan of kop. Zo wordt er op een makkelijke en lekkere manier koffie gezet.

 

Hoe zet je filterkoffie?

Er zijn verschillende manieren van filterkoffie zetten. Het kan met een filterkoffieautomaat, Chemex of filterkoffiehouder. Maar de manier van filterkoffie zetten blijft hetzelfde:

 • Vul het waterreservoir of zet kokend water aan met de gewenste hoeveelheid.
 • Plaats het filter in de houder en maak het filter nat met kokend water. Zo kan de filter en kan/kop voorverwarmt worden.
 • Plaats de juiste hoeveelheid filterkoffie in het filter. Lees de kop hieronder om de hoeveelheid gemalen koffie per kopje te bepalen. 
 • Schud het filter zachtjes om de koffie gelijkmatig te verdelen.
 • Laat tot slot de machine het werk doen. Dit doet u door het ‘aan’-knopje van de machine in te drukken. Of giet rustig kokend water op de gemalen koffie. Doe dit niet te snel, zo haal je alle aroma's uit de koffiebonen.

Roer de koffie nog één keer door en het is klaar om geserveerd te worden. Drink de koffie binnen 2 uur op om optimaal te genieten van een kopje koffie.  

 

Filterkoffie verhouding: hoeveel schepjes per kopje?

In algemene zin kun je de volgende dosering aanhouden: gebruik een volle schep (zo’n 7 tot 10 gram) voor twee kopjes koffie (elk van zo’n 100-150 ml).  

Hoeveel schepjes koffie

Hoeveel water

Aantal kopjes koffie

1

150 ml

1

2

300 ml

2

4

600 ml

4

8

1 liter

8

 

Echter smaken verschillen. Sommige mensen houden namelijk van een sterke kop koffie en andere helemaal niet. De verhouding voor filterkoffie is dus afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeur en van de koffiesoort. Door zelf te experimenteren met de hoeveelheid koffie, kom je erachter wat het perfecte bakje koffie voor jou is.

Hoeveelheid koffie afwegen voor filterkoffie

Tip: doe dit doormiddel van een weegschaal te gebruiken en te achterhalen hoeveel gram koffie je lekker vind bij bijvoorbeeld 100 ml water.

 

De smaak van filterkoffie

Het drinken van filterkoffie is te vergelijken met het drinken van een heerlijke rode wijn. Filterkoffie wordt daarom tegenwoordig ook wel een “Slow Coffee” genoemd. Door het zetten van een kop koffie op een slomere manier, komen er meer details vrij uit de koffiebonen. Deze techniek wordt daarom sneller toegepast bij specialty koffiebonen.

Elke koffiesoort heeft zijn eigen unieke smaak en eigenschappen. Deze komen beter tot hun recht bij filterkoffie. Denk hierbij aan de aroma’s, geur en smaak van de koffiebonen. Dit kan er onder andere voor zorgen dat er naast een typerende koffiesmaak ook tonen van fruit, chocolade, karamel, bloemen, noten en kruiden te proeven zijn.

 

5 Tips voor het beste kopje filterkoffie

 • Bewaar de koffiebonen op de juiste wijze en gebruik de bonen het liefst binnen een maand.
 • Gebruik een koffiefilter van goede kwaliteit. Koffiefilters kunnen de smaak van de koffie uiteindelijk gaan beïnvloeden.
 • Als je kraanwater gebruikt, laat de kraan dan eerst even en paar seconden lopen. Zo voorkom je dat je plat water gebruikt
 • Wacht niet te lang met het inschenken van een kop koffie. Koffie verliest over tijd zijn smaak en dit is natuurlijk zonden. Als je koffie in een thermoskan bewaart, drink het dan binnen 2 uur op.
 • Zorg dat het koffieapparaat of de filterhouder goed schoon is. Achtergebleven smaken, kunnen de smaak van de koffiebonen aantasten. 
 • Gebruik specialty koffiebonen voor een lekkerdere smaakervaring