✓ GRATIS VERZENDING VANAF €30,-

Koffie, waar komt het eigenlijk vandaan?

Geplaatst op 14 december 2021

De koffie belt

 

Koffie drinken we allemaal. Maar waar komt deze koffie toch vandaan?  En proef je verschil tussen bonen uit verschillende landen? In dit artikel proberen we zo veel mogelijk vragen te beantwoorden over de herkomst van koffie. 

 

Landen waar koffieplanten groeien...

De koffieplant groeit voornamelijk tussen de kreeftkeerkring en de evenaar. Dit wordt ook wel de koffiebelt genoemd. De koffieplant groeit het best in tropische gebieden waar het lekker veel regent. De belangrijkste landen waar koffiebonen groeien, liggen in Afrika, Latijns-Amerika, India en Indonesië. In Latijns-Amerika en Afrika worden over het algemeen arabica koffieplanten verbouwt. Terwijl je in India juist de robusta koffieplanten sneller tegen komt. De volgende landen verbouwen het meeste koffie:

  1. Brazilië
  2. Vietnam
  3. Colombia
  4. Indonesië

Wereld koffie belt verdeling arabica en robusta

 

De herkomst van koffie?

Het verhaal van waar de koffie zijn origine heeft is bijna een sprookje.

Volgens de legende leefde er eens een geitenhoeder in Ethiopië, genaamd Kaldi. Op een dag kreeg hij door dat zijn dieren velen malen meer melk gaven en alerter waren, wanneer ze van een bepaalde struik aten. Dit zou het moment zijn geweest dat koffie werd ontdekt. De stof die ervoor zorgde dat de geiten energieker werden, is natuurlijk cafeïne.  

Vanuit Ethiopië verspreidde koffie zich naar de Arabische wereld. Hierdoor ontstonden er rond de 15de eeuw allemaal koffiehuizen in het midden oosten. Sinds de VOC tijd is koffie ook te verkrijgen in Nederland. Begin 17e eeuw wordt koffie alleen door een klein groepje mensen gedronken, want het was een exotische en exclusieve drank. In de 18e eeuw daalden de prijzen extreem en werd de drank populairder. Ook ontstonden er koffiehuizen waar mensen naartoe gingen voor een lekker kopje koffie. In ongeveer 1750 werd koffie volksdrank nummer één en dat is het nog steeds. Ongeveer 70 á 80 procent van de Nederlands drink koffie.   

 

Hoe groeien koffiebonen?

Koffiebonen zijn afkomstig van bessen die aan koffieplanten groeien. De koffieboon is de pit van de bes. Het begint allemaal met een klein wit bloemetje dat erg naar Jasmijn ruikt. Uit dit bloemetje groeit een bes dat in eerste instantie groen is van kleur. De koffiebessen verkleuren (bij de meeste koffiesoorten) van groen naar donker rood, totdat ze rijp genoeg zijn om geoogst te worden en verder verwerkt te worden. In elke bes zitten twee koffiebonen met de platte kant tegen elkaar en de bolle kant naar buiten. 

koffiebessen en koffiebonen

Binnen de ‘Koffie familie’ bestaan er ontelbaar veel verschillende soorten koffieplanten. De 2 meest voorkomende koffiesoorten zijn arabica en robusta koffiebonen. De arabica koffieplant groeit op gemiddeld 1500 meter hoogte. Deze koffiebonen komen voornamelijk in Midden-Afrika, zuid/midden Amerika en Azië voor. Het grootste verschil tussen arabica en robusta koffieplanten is dat de robusta koffieplanten groeien op een lagere hoogte en in een warmer klimaat. Daarnaast hebben deze koffiebonen een krachtigere en bittere smaak met een relatief hoog cafeïne gehalte. Toch zijn deze bonen heel lekker op zich zelf of in combinatie met een arabica koffiebonen.

 

Wat bepaalt de karakteristieke smaak van koffie?

De smaak van de koffiebonen wordt bepaald door meerdere factoren. De belangrijkst factoren zijn de soort koffiebonen, de herkomst ervan en hoe de koffiebonen worden geroosterd. Net als met wijn bepaalt de plaats van herkomst hoe de koffie smaakt. Bijvoorbeeld de soort grond, de hoogte en het klimaat is bepalend voor de kwaliteit en de smaak. Koffie van hoge kwaliteit groeit over het algemeen op grote hoogte. Daarnaast beïnvloed de hoeveelheid regen ook de unieke koffiesmaak. De optimale weersomstandigheden voor koffieplanten zijn een constante warme (maar niet bloedhete) temperatuur, weinig wind en veel regen.

De herkomst van de koffiebonen heeft de meeste invloed op de smaak van de koffie. Koffie uit Afrika heeft vaak een wat frisse fruitigere smaak en kan citrus tonen bevatten van naturen. Latijns-Amerikaanse koffie heeft een iets wijnachtige smaak, met uitzondering van Brazilië. Die zijn vaak wat neutraler van smaak, doordat de koffieplanten in lagergelegen gebieden groeien. In India groeien voornamelijk robusta koffiebonen op plantages met andere kruiden en specerijen. Dit komt ook terug in de koffie, die over het algemeen iets kruidiger is.  

 

Hoe weet ik waar mijn koffie vandaan komt?

Vaak staat het niet op de verpakking waar jou koffie vandaan komt of is het alleen te vinden in de kleine lettertjes op de achterkant. Dit is vaak het geval met koffiebonen uit de supermarkt. Over het algemeen komen deze koffiebonen uit Brazilië, Vietnam, Colombia of Indonesië. Als je koffiebonen haalt bij een speciaal zaak, zoals drup koffie co, dan is de kans dat de herkomst van de koffiebonen op de voorkant of zijkant van de verpakking staat groter. Bij speciaal zaken is de herkomst van de koffie eenmaal een indicatie van de unieke verse smaak die de koffiebonen hebben. Als het er niet opstaat dan is het in de meeste gevallen een melange. Een melange is een samenstelling van verschillende arabica bonen en in sommige gevallen robusta bonen. 

Wil je meer te weten komen over verschillende landen waar koffiebonen vandaan komen? En andere unieke koffiesmaken proberen?  Bekijk dan onze collectie koffiebonen.